Tengerparti nyaralás lakókocsival és kerekesszékkel

1-A_IMG_1488

Mányik Richárd a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület elnöke és vezető kutyakiképzője. Emellett pedig egy hihetetlenül aktív életmódot folytató ember, aki a Route4U Keménymag tagja a kezdetektől fogva. Facebook oldalán gyakran élménydús történetekkel vagy kalandokkal szórakoztatja ismerőseit nem mindennapi életéből. Legutóbb egy horvátországi tengerparti kisváros, Umag mellett kempingezett a családjával.  Ricsi engedelmével következzen néhány érdekes szösszenet, tőle:

Kempingezés négy keréken, családi nyaralás fotóbeszámolója kerekesszékes perspektívából

“Kempingezés négy keréken: Az emberek reakciója alapján itt az első napokban az a pozitív érzésem támadt, hogy különleges vagyok (és nem fura, mint odahaza legtöbbször). A kemping egészen jó akadálymentes szempontból, dimbes dombos és iszonyú nagy távolságok vannak, de van rámpa a tengerbe

és van elegendő akadálymentes mosdó, amik tiszták, de elég furák. Szilikonos gumival van az ülőrész megoldva, amitől jóval öblösebb az egész, így kész tornamutatvány fennmaradni. Körbejárva a környék nagyobb bevásárló helyeit gyorsan rájöttem, hogy azért elég árnyalt a kép. A mozgássérült parkolót a helyiek zokszó nélkül elfoglalják, míg a “nyugati” turisták tudják mi a jelentősége a fenntartott helynek. A bevásárló helyek akadálymentes mosdói legtöbbször csak papíron létező képződmények, használni őket nem lehet…vagy a wc deszka hiányzik vagy a kapaszkodó, vagy koszos, vagy ezeknek a kombinációja…remélhetőleg csak erre a környékre jellemző mindez.

Kempingben, lakókocsival

“A kempingezés legküzdelmesebb szakasza a megérkezés és telepítés. Megtalálni a parcelládat, lakókocsit elhelyezni, kipakolni, bepakolni, pakolni…több órás utazás után, fáradtan, dög melegben, feszült hangulattal. Munkánk felénél, két órás intenzív munkánk közben, a szomszéd parcellába begördül egy csilivili lakóbusz.

Egy svéd pár telifogsor mosollyal kedvesen köszönnek és nekikezdenek ők is a telepítésnek: gombnyomásra a busz letalpal, kitesznek egy nagy kemping asztalt fehér abrosszal, kemping-fotelükben helyet foglalnak két hideg sör társaságában és hol a tengert bámulják, hol minket, ahogy rendíthetetlenül pakolunk és pakolunk.


A srácaink egyből javaslatokat tesznek: a lakókocsi kempingezés nagy kaland, de a lakóbuszos lenne az igazi.”

Kutyák a kempingben

“Kutya, kemping, ragyogó idő, nagy meleg…és kutya? Nagyon sokan kedvencükkel együtt valósítják meg a nyaralásukat. A kemping igyekszik ezeknek az elvárásoknak is megfelelni, a több zónára osztott hatalmas területen van kijelölt kutyasétáltató hely, egy külön partszakasz, ahol a bátrabbak együtt fürödhetnek négylábú társukkal. ( A sziklás rész miatt nehéz a vízbe bejutni, de nem lehetetlen).

Kutyazuhanyzók is vannak, igaz nagyon kevés, de ez inkább a távolságok miatt jelent nehézséget, mintsem a kapacitás miatt. Elvileg szigorú alapszabályok vannak, kutya melyik zónában tartózkodhat, mindig pórázon kell legyen stb…de idén már jóval lazábbak ezek a kötelezettségek, mint négy éve, amikor kutyával jártunk itt. A környék turista helyin is teljesen elfogadott és megszokott a kutyák jelenléte. Igaz a turisták kutyái is nagyon jól szocializáltak, mind fajtársaikra, mind az emberekre. Éttermekben egyből hozzák a vizet a kutyáknak…
Kutyával való nyaraláshoz idilli környezet Istria ezen része.”

Gyerekek

“A gyerekek is megnéznek, mint a felnőttek, hogy miért ül valaki kerekesszékbe…a gyerekek kegyetlenül őszinték, de “kegyetlenül” nyitottak is tudnak lenni. Egy alkalommal emelkedőnek felfelé tekertem, pöttöm kisfiú nagy elálló fülekkel nézett elgondolkodva. (A kánikula miatt rövidnadrágban árnyéktól árnyékig grasszáltam, így a tónustalan vékony lábamat megbámulták az emberek.) Közelébe érve rámosolyogtam, Ő fülig érő szájjal emelte a kezét és lepacsiztunk, ezentúl nagy cimbik voltunk bármikor találkozunk.

Barátok látogatóba jöttek hozzánk a kempingbe, a gyerekek egymással versenyeztek, hogy ki segítsen tolni, miután látták, hogy emelkedőn felfele nekem nehéz tekerni.”

Szépirodalom

nélkül nem teljes a nyaralás…

konyvek

“Az olvasást hagyományőrző formában meglepően sokan űzik itt a kempingezés alatt. Szépirodalmi készletem: Kis üdítő, kis krumpli – Herczeg Szonja.”

Rovinj

gyönyörű túrista célpont. Autóval megközelíteni is nehézkes, annyi látogatója van ennek a szirtfokra épült kis városkának. A parkoló nagy kincs, a mozgássérült igazolvány felmutatása külön fenntartott helyet biztosít!

A_IMG_1140A hangulatos és meredek kis utcák macskakővel vannak borítva, egy ideig mentem csak fel, utána a csapat többi tagjára bíztam a magassági felderítést és lassan visszaereszkedve fotózkodásba kezdtem…

A_IMG_1128 sirály

A sík kikötő része viszont teljesen jól használható kerekesszékkel is!

Végszóként

pedig keresve se találhatnánk ennél jobbat:

“Élj úgy, hogy: tudd észre venni és értékelni életed apró szépségeit…és legyen kivel megélned mindezt!

naplemente

Kicsit elcsépelt szavak, mint a naplemente egy fotón, de az alkonyat előtt a parton helyet foglaló párt mindenki elismerően és kicsit irigykedve bámulta. Egy üveg bort kortyolgatva, beszélgetve, egy gyertya hangulatos pislákolása mellett élőben nézték saját életük moziját. (A fiatal kutya már csak hab a tortán.)”

Egy kicsit mi is irigykedünk… és nem csak a párra… Köszi Ricsi!

 


A Route4U-val a célunk, hogy egy olyan eszközt készítsünk, amellyel mindenki önmagát segítheti. Az appban akadálymentes helyek és útvonalak keresésére nyílik lehetőség. Budapesten belvárosában a járdanavigációt is igénybe lehet venni: olyan útvonalat rajzol nekünk az app, amelyen a saját beállításaink alapján biztosan el fogunk tudni menni.

Akadálymentes helyeket nem csak keresni, de minősíteni is tudunk: az applikációt megnyitva szürke színnel jelzett karikákra kattintva megadhatjuk a bejárat és a mosdó adatait, segítve ezzel az egész közösséget. Hajrá, csak így tovább! 🙂

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.